Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.ΔΗ.ΜΕ ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ


Καταβολή σε χρήμα της αξίας του γάλακτος και των μέσων ατομικής προστασίας

Σύμφωνα με την πρώτη από τις τιθέμενες με την διάταξη του άρθρου 31 παρ. 3 του ν. 4258/2014 προϋποθέσεις, για τη χρηματική αποτίμηση και απόδοση της αξίας των μη χορηγηθεισών παροχών παρελθόντων ετών, απαιτείται ειδικώς είτε η κήρυξη άγονων των διενεργηθέντων σχετικών διαγωνισμών, λόγω μη συμμετοχής υποψηφίων, είτε η έκπτωση των ανακηρυχθέντων προμηθευτών με υπαιτιότητά τους.
Ανεξαρτήτως δε της συνδρομής ή μη των λοιπών προϋποθέσεων του άρθρου 31 παρ. 3 του ν. 4258/2014, η ανωτέρω προϋπόθεση δεν συντρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, δοθέντος ότι το αποτέλεσμα του επαναληπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια γάλακτος για το έτος 2013 κατακυρώθηκε στην Χ, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, αλλά η υπογραφή της σχετικής σύμβασης καθυστέρησε, λόγω ακύρωσης της ως άνω κατακυρωτικής απόφασης με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά της οποίας ασκήθηκε προσφυγή του Δήμου, η οποία έγινε δεκτή με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αντιστοίχως, ο διενεργηθείς πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας δεν κηρύχθηκε άγονος λόγω μη συμμετοχής υποψηφίων, αλλά ματαιώθηκε, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προς επανεξέταση των όρων της διακήρυξης και των τεχνικών προδιαγραφών.
Πάντως, αβασίμως προβάλλει ο Επίτροπος ότι είναι μη νόμιμη η απόδοση της αξίας των παροχών αναδρομικά και όχι σε χρόνο που θα ανταποκρινόταν στην ανάγκη αγοράς και χρήσης τους.  Μη νόμιμη δαπάνη.
(Ελ.Συν. Κλιμ.Τμ.7 Πράξη 260/2016)

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ



Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2017
Αριθμ. Πρωτ.: 158




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είκοσι ένας (21) νεκροί και δεκαοχτώ (18) σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των εργατικών δυστυχημάτων-ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την διετία 2014 έως 2016. Κι όμως, το «Πολεμικό Δελτίο» δεν συγκινεί κανέναν από την κυβέρνηση ή τους Αιρετούς. Καταδεικνύει ωστόσο τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία και βεβαίως των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων και των ίδιων των Δημάρχων.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ξαναδημοσιεύει επικαιροποιημένη τη «μαύρη λίστα» των δυστυχημάτων-ατυχημάτων, απαιτεί να εφαρμοστεί αυστηρά τώρα η Νομοθεσία που αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και ζητάει αφενός τη νομοθετική κατοχύρωση του Εργατικού Ατυχήματος και αφετέρου της Επαγγελματικής Ασθένειας στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αποφυγήν και άλλων νεκρών στον βωμό της αδιαφορίας του κράτους και των Αιρετών.
Από την ανάλυση της λίστας με τους νεκρούς και τους σοβαρά τραυματίες τη διετία 2014-2016, φαίνεται πώς πολλοί εξ αυτών ήταν συμβασιούχοι, ενώ προκύπτει πώς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο μοιραίο. Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν εφαρμόζονταν αυστηρά η Νομοθεσία και λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Προκύπτει επίσης από τη λίστα πως από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα έχει σημειωθεί ένας θάνατος (από 20 σε 21) και 11 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας. Από επτά (7)  που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο έφτασαν τους δεκαοκτώ (18) σήμερα. Αυτό αποτελεί και την απόδειξη, πώς ουδείς ασχολείται με το θέμα της Υγιεινής και της Ασφάλειας παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις από το Υπουργείο Εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (και όχι μόνο) αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμό. Βλέπουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς. Τους αριθμούς των μνημονίων που όξυναν το πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ελλείψει πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και επιβολή υπερεργασίας τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Και μαζί αυξήθηκαν και οι θάνατοι.
Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων, όπως και οι Αιρετοί βλέπουν επίσης την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της Υγιεινής και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κωφεύουν στα τακτικά δυστυχήματα και κλείνουν τα μάτια στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.
Από την πλευρά τους, οι Αιρετοί δείχνουν να έχουν παραμερίσει τις ανθρώπινες αξίες. Προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 5μηνα ή 8μηνα και τους στέλνουν θυσία στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης και της υπερεργασίας. Από τους είκοσι έναν (21) που συνολικά σκοτώθηκαν και τους δεκαοχτώ (18) που τραυματίστηκαν σοβαρά την περίοδο που αναφέραμε, τουλάχιστον το 25% ήταν συμβασιούχοι.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που από την πρώτη στιγμή μέσω της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζήτησαν να υπάρξουν άμεσα μέτρα και να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή αύξησης της «μαύρης» λίστας, δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν τους συναδέλφους τους να σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας. Είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν αγωνιστική παρέμβαση ούτως ώστε να μην θρηνήσει η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα θύματα.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.







Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των οφειλομένων του Επιδόματος των 176 Ευρώ βάσει του άρθρου 54 του νόμου 4447/2016


Νόμος 4447/2016 (ΦΕΚ Α241/23.12.2016): 
«Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», άρθρο 54
1. Η περίπτωση ιγ' της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 (Α' 87) αντικαθίσταται ως εξής:«ιγ) αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 καταργείται.
3. Η περίπτωση ι' της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι) Την απόφαση για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
4. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιβ' της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 καταργείται.
5. Αποφάσεις αρμοδίων οργάνων Ο.Τ.Α. α' ή β' βαθμού περί μη άσκησης ή περί παραίτησης από ένδικο μέσο, οι οποίες εκδόθηκαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται, ως προς όλες τις συνέπειες τους, νόμιμες.


Σύμφωνα με τα ανωτέρω, δίνεται πλέον το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να μην ασκήσουν ένδικα μέσα σε πρωτόδικες αποφάσεις. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, έχουν κερδίσει πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις και οι υποθέσεις τους, μετά τις σχετικές προσφυγές των δημοτικών Αρχών, δεν έχουν εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, οι εργαζόμενοι, που θεωρούν ότι τα Εφετεία, βασιζόμενα σε αρνητικές για το επίδομα των 176 ευρώ αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2013) και του Αρείου Πάγου (2015), θα απορρίψουν και τα δικά τους αιτήματα, ζητούν από τις Δημοτικές Αρχές να αποσύρουν τις προσφυγές τους και να τους καταβάλουν το επίδομα.
Την αρχή έκανε πριν μερικές ημέρες το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά που με επιστολή του στο  δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη ζήτησε «η νομική υπηρεσία του Δήμου να υποβάλλει αίτηση αναβολής των εφέσεων που εκδικάζονταν στις 18/1/2017 και είχε ασκήσει ο Δήμος εναντίον πρωτόδικων θετικών αποφάσεων που αφορούσαν την αναδρομική καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά»

Σε δηλώσεις του στο aftodioikisi.gr ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, που είναι και εργαζόμενος στο δήμο Πειραιά, καλεί τους δημάρχους βασιζόμενοι στο άρθρο 54, «να αποσύρουν τις εφέσεις που έχουν καταθέσει και, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, να βρουν τρόπο καταβολής των οφειλόμενων από το επίδομα των 176 ευρώ».
Και στα δικά μας λοιπόν και σύντομα! Ελπίζουμε...

ΑΛΛΑΖΕΙ το εκλογικό σύστημα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές...?


Σκουρλέτης: Άστοχη η αποχώρηση ΚΕΔΕ από «Καλλικράτη»




«προκαλεί εντύπωση πως, 

στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, 

η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της. Το βρίσκω άστοχο».





Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό αναφέρει ο υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», σημειώνοντας ότι «τα πορίσματα αυτής της δουλειάς θα τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της χρονιάς να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε».

«Ακολουθήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση της μεγίστης συναίνεσης, όπου αυτό είναι δυνατό», προσθέτει και δεν παραλείπει να τονίσει ότι «προκαλεί εντύπωση πως, στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της. Το βρίσκω άστοχο».

«Εκτιμώ πως οι αλλαγές που θα έρθουν για ψήφιση και θα αφορούν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, των πόρων, των σχέσεων με τη σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και το εκλογικό σύστημα θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση», συμπληρώνει ο κ. Σκουρλέτης. 
(Από την συνέντευξή του υπουργού Εσωτερικών στην Ημερησία και στον δημοσιογράφο Ηλία Μπενέκο)
Αναλυτικά, η ερώτηση και η απάντηση του ΥΠ.ΕΣ., Π. Σκουρλέτη
Έχετε προαναγγείλει ριζοσπαστικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, μέσω της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Σε ποιους τομείς αναμένονται αλλαγές με βάση και την μέχρι σήμερα προετοιμασία;
“Όπως ίσως γνωρίζετε από τα μέσα του 2016 με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών έχει συσταθεί μια επιτροπή μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» με βάση την εμπειρία της μέχρι τώρα εφαρμογής του. Η επιτροπή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Αξίζει να επισημάνουμε πως σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης. Τα πορίσματα αυτής της δουλειάς θα τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της χρονιάς να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε. Ακολουθήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση της μεγίστης συναίνεσης, όπου αυτό είναι δυνατό. Προκαλεί βέβαια εντύπωση πως, στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της. Το βρίσκω άστοχο. Εκτιμώ πως οι αλλαγές που θα έρθουν για ψήφιση και θα αφορούν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, των πόρων, των σχέσεων με τη σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και το εκλογικό σύστημα θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση.”

Δικαίωση των δημοτικών υπαλλήλων Κεφαλληνίας για το 13ο και 14ο μισθό

Τους αποδόθηκαν 75.000 ευρώ από μνημονιακές περικοπές

Ανησυχία στους αιρετούς - Νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΚΕΔΕ


Με αποφάσεις του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας δικαιώθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι, που κατέθεσαν αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε κατάσχεση 348.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου. 
Την παρέμβαση της ΚΕΔΕ στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ζήτησε ο δήμαρχος Κεφαλληνίας, Αλ. Παρίσης, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με την απόδοση του 13ου και 14ου μισθού. 
Επίσης το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έλαβε απόφαση, η οποία αν τελεσιδικήσει αναμένεται να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς αφορά τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο. Το Ειρηνοδικείο δικαίωσε υπαλλήλους που προσέφυγαν για την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αναγκάζοντας το Δημόσιο να τους τα καταβάλει, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί δημοσιονομικού ελλείμματος που επέβαλαν τις περικοπές. Καθώς αυτά τα οφειλόμενα παραγράφονται μετά τη διετία, οι εν λόγω προσφεύγοντες δικαστικοί υπάλληλοι δικαιώθηκαν για τα επιδόματά τους για τα έτη 2014 – 2015. 
Με το ίδιο πάνω κάτω σκεπτικό με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας που δικαίωσε πέντε δικαστικούς υπαλλήλους, το Ειρηνοδικείο Λαμίας δικαιώνει 34 υπαλλήλους ΙΔΑΧ του δήμου Λαμιέων, υποχρεώνοντας στον Ο.Τ.Α. να καταβάλει τους 13ους και 14ους μισθούς που δεν έχουν παραγραφεί. 
Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έφεση ο Δήμος Πατρέων για την απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών, με την οποία δικαιώνει 66 εργαζόμενους του Δήμου, για την καταβολή δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδομάτων αδείας.Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής κινείται στο πλαίσιο της 785/18-12-2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά πλειοψηφία ελήφθη στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος για τον προϋπολογισμό του 2016, περί ανάκτησης όλων των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων στο επίπεδο του 2009 περί ανεμπόδιστης μισθολογικής εξέλιξης, ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.
Σε διαφορετικό κλίμα είναι όμως οι δηλώσεις του δημάρχου Κεφαλληνίας ο οποίος τόνισε:
Δεν θα μπορώ να πληρώσω αυτό τον μήνα μισθοδοσία για τους δημοτικούς υπαλλήλους”,  υποστηρίζοντας ότι τυχόν νέες θετικές δικαστικές αποφάσεις θα σημάνει ότι “δεν υπάρχουν πόροι να λειτουργήσει ο δήμος”. Στην ΚΕΔΕ οι αιρετοί υποστήριξαν ότι η δικαστική διεκδίκηση των δημοτικών υπαλλήλων θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους, με αποτέλεσμα χωρίς πρόσθετους πόρους, οι προϋπολογισμοί των δήμων να μην μπορούν να εκτελεστούν.
Ο σύλλογος των δημοτικών υπαλλήλων Κεφαλληνίας εξαπολύει επίθεση τόσο εναντίον της ΚΕΔΕ όσο και του δημάρχου Κεφαλονιάς με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και να αναζητήσει νομοθετική λύση, ώστε όπως υποστηρίζουν να μην καταβληθούν τα ποσά για από τον 13ο και 14ο μισθό, για τα οποία έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι έχουν περικοπεί παρανόμως.
Στο σημείο αυτό να πούμε για το σκεπτικό της απόφασης των δικαστηρίων:
Τόσο η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας όσο και αυτή του Ειρηνοδικείο Λαμίας, επικαλούμενες το άρθρο 106 του Συντάγματος, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν 4093/2012 με το οποίο εγκρίθηκαν οι συγκεκριμένες περικοπές τονίζοντας χαρακτηριστικά: 
«Επομένως, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση, από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας, να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων – κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων – προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία (βλ. ΟλΣτΕ 1286/2012), ούτε, κατά μείζονα λόγο, η επισώρευση νέων επιβαρύνσεων σε βάρος των ίδιων κατηγοριών πολιτών (λ.χ. διαδοχικές μειώσεις αποδοχών ή συντάξεων), εάν τα προηγούμενα αποδείχθηκαν απρόσφορα και εφόσον με τα νέα μέτρα οι ίδιες κατηγορίες πολιτών υφίστανται υπέρμετρη απώλεια του προηγουμένως διαθέσιμου εισοδήματος τους». Και εν συνεχεία: 
«Η παραπάνω συνταγματική επιταγή (άρθρο 106 του Συντάγματος) θέτει ιδίως δύο όρια στο νομοθέτη. Πρώτον, δεν είναι επιτρεπτή η θέσπιση νομοθετικών μέτρων τα οποία, ανεξαρτήτως του επιδιωκόμενου με αυτά σκοπού δημοσίου συμφέροντος, συνεπάγονται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, δηλαδή καταλήγουν σε αποτέλεσμα ευθέως αντίθετο προς το σκοπό της συνταγματικής διάταξης. Ως σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης πρέπει να νοηθεί εξίσου η δραματική επιδείνωση των συνθηκών κοινωνικής διαβίωσης (όπως αύξηση του αριθμού των ανέργων, αστέγων, όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.), όσο και η διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας (π.χ. βίαιες ενέργειες διαμαρτυρίας, αύξηση της εγκληματικότητας κ.λπ.), που απορρέει από την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.
Δεύτερον, δεν είναι επιτρεπτή η θέσπιση νομοθετικών μέτρων τα οποία συνεπάγονται δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μονομερώς ορισμένος, έστω και δημοσίου συμφέροντος, οικονομικός σκοπός.
Αντιθέτως, όπως συνάγεται από τη συνταγματική διάταξη, το γενικό συμφέρον δεν ταυτίζεται με το αμιγώς δημοσιονομικό».


Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναζητήσει νομικές λύσεις, ώστε να μην καταβάλει τα ποσά ή να βρεθεί λύση ώστε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το θέμα της απόφασης της ΚΕΔΕ που αφορά τις προσφυγές των υπαλλήλων και τις παρενέργειές τους συζήτησε, σε τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 ο σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Κεφαλλονιάς και κατά πλειοψηφία 
αποφάσισε τα εξής:
Από το δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ την Παρασκευή ενημερωθήκαμε για το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και Πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ και αφορά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση των εργαζομένων ΙΔΑΧ του Δήμου μας που με την δικαίωσή τους επιστράφηκαν με την νομική διαδικασία τα χρήματα που οι μνημονιακές δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων από το 2011και μετά τους στέρησαν. Δημιουργεί εύλογα ερωτήματα το πανελλήνιας εμβέλειας διαστάσεων θέμα που ξαφνικά και εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Η συνέχεια δε, έγινε και επί της οθόνης με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς να διατυμπανίζει ότι θα πτωχεύσει ο Δήμος αν οι εργαζόμενοι κερδίσουν τις προσφυγές και να ζητά ακρόαση από τον υπουργό ,προκειμένου να « υπάρξει άμεσα απάντηση από το ανώτατο δικαστήριο για το θέμα». Οι εργαζόμενοι του Δήμου Κεφαλλονιάς θύματα του Κοινωνικού αυτοματισμού που η ΚΕΔΕ ενεργοποιεί με την έκτακτη απόφαση της να στοχοποιήσει τους μελλοντικά έχοντες ή μη λαμβάνειν υπαλλήλους του Δήμου μας.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε ότι 15 συνάδελφοι ΙΔΑΧ προσέφυγαν δικαστικά και κέρδισαν τις περικοπές από τους μνημονιακούς νόμους και με νομικές διαδικασίες τους αποδόθηκαν το 2016 τα δικαιούμενα ποσά των 75.000 € περίπου .
Τονίζουμε ότι το Δ.Σ του συλλόγου μας είναι υπέρ της συνδικαλιστικής πάλης των εργαζομένων και όχι των δικαστικών αντιπαραθέσεων , όμως η μνημονιακή λαίλαπα στην επταετία που πέρασε , έκαψε όλα τα δικαιώματα και τις απολαβές των εργαζομένων- παρ όλες τις αντιστάσεις – για το καλό και επ΄ονόματι της υποταγμένης πατρίδας και μας ανάγκασε να καταφύγουμε στην έσχατη λύση που είναι η δικαστική αποκατάσταση της συντελεσμένης αδικίας .
Καταδικάζουμε την ευκολία με την οποία τίθενται στην πυρά εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Δημάρχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την σιγουριά των αποθεμάτων και των ταμείων τους .
Εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για την προσπάθεια να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης επιδιώκοντας συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και εξετάζοντας νομικές δυνατότητες .
Ζητούμε από το Δήμαρχο Κεφαλονιάς και Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ και κατ΄επέκταση από το ΔΣ της ΚΕΔΕ να προστατεύσει τους όλους εργαζόμενους από τα αναληθή υπερβολικά και υποθετικά πανελλαδικά δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ την σκοπιμότητα των οποίων δεν κατανοούμε.
Από τα ληξιπρόθεσμα διαθέσιμα που ζητούν οι Δήμαρχοι να ενταχθούν στις λειτουργικές δαπάνες να πληρώνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 

κράτους έναντι των εργαζομένων .
Ζητάμε από την ΠΟΕ –ΟΤΑ με απόφαση της να στηρίξει τους εργαζόμενους από την εκάστοτε προσχηματική επίθεση τους από τις Δημοτικές Αρχές.
Ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων με την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Όμως και άλλη μία δικαίωση έρχεται για τους εργαζόμενους. 

Αυτή την φορά από τον Άρειο Πάγο.
Με την υπ΄ αριθμ. 113/2017 απόφασή του δεν επέτρεψε την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προέβλεψε ο νόμος 4354/2015 και δικαίωσε εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης.
Ο Άρειος Πάγος συντασσόμενος με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι οι περικοπές πέραν του 25% των αποδοχών δεν είναι νόμιμες, καθώς ο νομοθέτης δικαιούται μεν κατ' αρχήν να θεσπίζει αναδρομικές ρυθμίσεις, όταν η ευχέρειά του αυτή δεν περιορίζεται ευθέως από το Σύνταγμα και η ευχέρεια του νομοθέτη έχει όρια, τα οποία ελέγχονται από τα δικαστήρια, ενώ οι αναδρομικές ρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να θίγουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Επίσης αναφέρεται, στην απόφαση αυτή, ότι η αναδρομική ρύθμιση του νόμου δεν επιτρέπεται να προσκρούει σε άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος) ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).